lauantai 4. toukokuuta 2019

Maria Adolfsson: Harha-askel

Adolfssonin kirja tapahtuu hänen itse keksimässään maassa, Doggerlandissa. En pidä fantasiatarinoista enkä keksityistä paikoista. Minusta on kiinnostavampaa lukea tarinoita, jotka tapahtuvat jossakin olemassa olevassa paikassa, joissa puhutaan jotain tunnistamaani kieltä jne. Doggerland on saarirykelmä Iso-Britannian ja Tanskan välissä, ja sen paikannimet ovat omituinen sekoitus tanskaa, englantia ja hollantia. Samoin ihmisten nimet.

Kirjan alku menikin nikotellen, koska keksitty tapahtumapaikka tökki pahasti ennakkoluuloista mieltäni. Adolfssonin kirjoittama tarina lähtee kuitenkin niin hyvin lentoon, että Doggerland tulee vähitellen tutuksi. Adolfsson on hyvin johdonmukainen, eikä tee mokia saarensa kanssa. Kirjan päähenkilö on rikoskomisario Karen Eiken Hornby, jota miespuoliset työkaverit simputtavat lapsellisella, naisvastaisella huulenheitollaan. Karen on syntynyt Doggerlandissa, mutta asunut välillä muualla.

Kirjan henkilöt ovat kiinnostavia ja hyvin kuvattuja, ja tarina lähtee hyvin kulkemaan. Lopussa jotkin tapahtumat jäävät auki, ja se enteileekin jatkoa Doggerlandin tarinalle. Nyt, kun Doggerland on tullut tutuksi paikaksi, seuraavan osan lukeminen sujuu ehkä alusta asti ripeämmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti