lauantai 20. lokakuuta 2018

Arnaldur Indriðason: Petsamo

Kyllä, Arnaldurin uusimman kirjan nimi sijoittuu sodanaikaiseen Pohjois-Suomeen. Islantilaiset laivataan pois sodan ja saksalaisten kynsistä Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista Petsamon kautta.

Kirjassa kulkee rinnan kaksi tarinaa, joista ei heti tajua, etteivät ne tapahdu samassa ajassa. Vähitellen aukenee, että laivamatka on tapahtunut pari vuotta ennen kirjan nykyhetkeä, joka sijoittuu siis toisen maailmansodan aikoihin. Islanti on amerikkalaisten miehittämä.

Kirjan päähenkilöitä ovat lännenamerikkalainen sotapoliisi Thorson, joka sukujuurien ansiosta taitaa islannin kielen, vaikka kanadalainen onkin, ja islantilaispoliisi Flóvent. Miehet ovat jo aiemmista kirjoista tuttuja, ja tekevät hyvää yhteistyötä rikosten selvittelyssä.

Arnaldurin kieli on tavanomaisen vanhahtavaa ja verkkaista. Siksi kirjaa ei voikaan lukea nopeasti. Tapahtumien kulku kirkastuu vähitellen, ja monen mutkan kautta rikokset saadaan ratkaistua.

Niin pidän näistä Arnaldurin kirjoista. Kirjailija itse näyttää sisäliepeen kuvassa Bruce Willisiltä. Ei paha sekään. Kudinkin mätsää nätisti kirjan kanssa.2 kommenttia:

  1. Olen Arnaldur-fani ja tykkäsin tästäkin kirjasta. Edellisen kirjan ilmestymistä en huomannutkaan. Ajattelin kait, ettei viimeisen Erlendurin jälkeen tule uusia. Kumma ajatus. Vaikka kirjassa tapahtuu raakoja tekoja, niillä ei mässäillä. Siitä tykkään.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, eliinamirjami! Minäkin tykkään Arnaldurin kirjoista.

    VastaaPoista