sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Jan-Erik Fjell: Ilmiantaja

Ilmiantaja lienee Fjellin esikoisdekkari ja sellaiseksi kirja on kyllä aivan loistava! Kirjassa ollaan vuoroin nykypäivän Norjassa, vuoroin 1960-luvun lopun Amerikassa. Alkuun yhteys näiden paikkojen ja newyorkilaisen italialaismafian ja norjalaisten rikospoliisien välillä ei aukene, mutta vähitellen tapahtumat alkavat nivoutua toisiinsa.

Päähenkilönä norjalaispoliisin edustajana esiintyy rikospoliisi Anton Brekke, jolla on kohtalainen pelaamisongelma. Tämä alkaa olla tuttu teema poliisikirjoissa. Onkohan poliiseissa oikeasti normaalikansalaisia useammin uhkapelureita, vai onko teema tuulesta temmattu. Ken tietää. 

Brekke on hauskanpuoleinen tyyppi eikä kunnioita ketään. Tämäkin aika kulahtanut luonteenpiirre, mutta hyvin toteutettu tässä kirjassa. Kirjassa on hyviä tyyppejä ja kuvailu on elävää. 

Juoni kulkee kuin rasvattu, eikä kirjaa meinaa malttaa laskea käsistään. Syyllistä ei ole ollenkaan helppo arvata, eikä sitä, miten 1960-luvun New York ja nykypäivän Fredrikstad kietoutuvat toisiinsa. Vaikka kirjassa kuljettiin eri aikojen ja paikkojen välillä, oli helppo pysyä kärryillä, koska lukujen otsikot kertoivat tilanteen. 

Ehdoton lukusuositus! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti