tiistai 14. huhtikuuta 2020

Ann Cleeves: Punaista tomua

Punaista tomua on Shetlandin saarille sijoittuvan Jimmy Perez -sarjan kolmas osa. Kirja ei ole järin paksu, mutta sen lukeminen on hidasta, koska se on niin tulvillaan ihmissuhteita, hiljaisia tuokioita ja ajatusten poukkoilua. Pienellä Whalsayn saarella, joka on yksi Shetlandin saarista, tapahtuu epäselviä kuolemantapauksia, joita Jimmy Perez joutuu selvittelemään. Jimmyn kollega Sandy on kotoisin Whalsayn saarelta, mikä toisaalta helpottaa tutkimuksia, toisaalta tekee ne vaikeammaksi.

Jimmyn itsensä on ajoittain vaikea keskittyä työhönsä, koska hänen ajatuksissaan pyörii vain naisystävä Fran ja se, mitä tämä ajattelisi mahdollisesta kosinnasta. Koska Jimmy arkailee mennä asiaan, jatkuu piina läpi koko kirjan. Asioita ei helpota se, että Fran on Lontoossa sukuloimassa, ja yhteyttä pidetään vain puhelimitse.

Kirjan parasta antia on Sandyn henkisen kasvamisen seuraaminen. Pölkkypäänä pidetty Sandy ottaa oppia Perezistä ja alkaa vähitellen ymmärtää muiden ihmisten ajatuksenjuoksua.

Perez-kirjoissa tuntuu toistuvan samanlaisena teema sisäänpäin lämpiävä pieni yhteisö ja siellä sattunut kuolemantapaus. Kaikki tietävät kaiken, mutta kukaan ei puhu mitään. Toivottavasti seuraavissa kirjoissa tulisi muitakin näkökulmia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti