torstai 11. heinäkuuta 2024

Jenny Colgan: Ihmeitä kesätaivaalla

Tämän uusimman Colganin alkusivulle on huomaavaisesti koottu kaikki Colganin eri sarjoissa julkaistut kirjat. Siitäpä on kätevä tarkistaa, onko kaikki luettu. Ihmeitä kesätaivaalla aloittaa uuden Skotlannin taivaan alla -sarjan. Kun aiemmissa minisarjoissakin on ilmestynyt maksimissaan neljä kirjaa, voi miettiä, pitääkö taas aloittaa uusi sarja. Vai onko viisautta lopettaa sarja ajoissa, ennen kuin se on ammennettu tyhjiin? 

Ihmeitä kesätaivaalla vie lukijan aivan uuden aluevaltauksen pariin: päähenkilö Morag on lentäjä. Kirjan alkupuoli onkin loputonta paasaamista lentokoneista ja lentämisestä. Olin jo viittä vaille jättää kirjan kesken päästyäni puoliväliin, koska lentäminen ei kiinnosta minua lainkaan, varsinkaan sen tekniset yksityiskohdat. Päätin kuitenkin lukea kirjan loppuun voidakseni arvioida sen. 

Morag on kotoisin Skotlannin pohjoisimmasta kolkasta, mutta muuttanut Lontooseen lentäjän uransa takia. Jouduttuaan osalliseksi lento-onnettomuuteen Morag ei tiedä, pystyykö enää lentämään. Sopivasti Morag kutsutaan takaisin kotiin pohjoiseen lentämään perheen omaa pienkonetta. Pohjoisessa Morag tutustuu Gregoriin ja lopun voittekin arvata. 

Kirjan juoni on kovin yksitotinen. Keskeisten henkilöiden elämän suuret tragediat jäävät vähälle käsittelylle. 

Etenkin kirjan alkupäässä suomennos tuntuu paikoin luokattoman huonolta. Jotkin virkkeet töksähtävät, jotkin tuntuvat siltä, että oikeaa tai parempaa käännöstä ei ole vaivauduttu pohtimaan. Piti ihan googlettaa, kuka on kääntänyt aiemmat Colganit. Yllättävää kyllä, ainakin katsomillani on sama kääntäjä. Liekö ollut kiire tai huono päivä tätä kääntäessä.  

Puolivälin jälkeen kirja lähtee kulkemaan tasaisemmin. Lentäminen jää hetkeksi sivurooliin. Silti yleiskuvaksi jää, että lentämisen teknisten yksityiskohtien selittäminen on vienyt kaistaa juonen kehittelyltä. 

Kirjan alkusanoissa Colgan ylistää lentämisen hauskuutta ja ihmeellisyyttä. Sanallakaan hän ei huomioi lentämisen haittavaikutuksia esim. ilmastolle, joiden luulisi jo olevan kaikkien tiedossa. 

Suomentanut Paula Takio












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti