maanantai 5. elokuuta 2019

Sally Salminen: Katrina

Ahvenanmaalaissyntyisestä kirjailija Sally Salmisesta oli heinäkuun Hesarin Kuukausiliitteessa laaja artikkeli, joka innoitti minut lainaamaan kirjastosta hänen teoksensa Katrinan. Annoin Katrinan ensin äidilleni luettavaksi. Hän piti siitä kovasti. Laina-aikaa ei ollut enää paljon jäljellä, ja joku muukin luultavasti Kuukausiliitteen innoittamana oli varannut ainoan Katrinan. Päätin kuitenkin vilkaista, onko kirja kiinnostava, ja luin sen päivässä. Niin mukaansatempaava Katrinan tarina on.

Lainaamani Katrina on itse asiassa uusi suomennos viime vuodelta. Kirjan uudelleen kääntänyt Juha Hurme haukkuu vanhan käännöksen "ihan paskaksi". Katrina (1936) oli aikansa bestseller, jonka ruotsinkielinen alkuteos käännettiin lukuisille kielille.

Kirja kertoo pohjanmaalaisesta Katrinasta, joka naidaan Ahvenanmaalle 1800-luvun lopulla. Katrinan aviomies on köyhä merimies Johan. Kirja on tyypillinen realismin edustaja, joka kuvaa Katrinan elämää ja köyhälistön arkea päivä kerrallaan koko Katrinan elämänkaaren ajan. Kirja on erittäin sujuvaa tekstiä, ja osa kunniasta pitänee antaa uudelle käännökselle. Vaikka kirja on arkinen kuvaus, pitää se otteessaan loppuun saakka.

Lämmin suositus tälle kirjalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti